Πρέσβης στο Κίεβο: Το ΥΠΕΞ μου είπε να φύγω, εγώ ήθελα να μείνω στην Ουκρανία

Σπύρος Σιδέρης

Με εντολή ΥΠΕΞ έφυγε ο Πρέσβης από το Κίεβο, ενώ είχε ζητήσει να παραμείνει σε Οδησσό ή Μαριούπολη.
Το χτεσινό δημοσίευμα του iEidiseis για την «φυγή» του Έλληνα Πρέσβη από το Κίεβο και την εγκατάλειψη της Ουκρανίας, λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, άνοιξε στόματα στο Υπουργείο Εξωτερικών κι έρχονται στο φως ενδιαφέρουσες πληροφορίες, που προκαλούν όμως ανησυχίες για την ικανότητα του Υπουργείου να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις.

Η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες να στοχοποιηθούν Πρέσβεις για την ανεπάρκεια αντίδρασης των μηχανισμών του ΥΠΕΞ σε καταστάσεις έκτακτης διαχείρισης, έχει προκαλέσει την οργή διπλωματών που βλέπουν να γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα για να σωθούν τα προσχήματα του πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Μετά το φιάσκο της εκκένωσης από την Καμπούλ του Αφγανιστάν και την προσπάθεια κύκλων του ΥΠΕΞ να επιρρίψουν ευθύνες στον Έλληνα Πρέσβη στο Ισλαμαμπάντ Ανδρέα Παπανδρέου, ήρθε η «φυγή» του Πρέσβη της Ελλάδας Βασίλειου Μπορνόβα από το Κίεβο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iEidiseis, o Πρέσβης επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα Θεμιστοκλή Δεμίρη, έχοντας σχεδόν ημίωρη συνομιλία μαζί του εξηγώντας του την κατάσταση. Ο Νίκος Δένδιας ήταν ήδη στην Αφρική για επίσκεψη, εν μέσω κρίσης, σε Σενεγάλη και Πράσινο Ακρωτήρι.

Ο Έλληνας Πρέσβης ζήτησε την έγκριση να εκκενώσει την Πρεσβεία του Κιέβου, με όσους υπαλλήλους αλλά και δημοσιογράφους υπήρχαν εκεί και να τους οδηγήσει με ασφάλεια στα σύνορα, ενώ ο ίδιος να παραμείνει στην Οδησσό ή την Μαριούπολη ώστε να συντονίσει το έργο του Υπουργείου, ως ο αρχαιότερος Έλληνας Πρέσβης της διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία.

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου ενέκρινε την εκκένωση της Πρεσβείας, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αλλά δεν δέχτηκε να παραμείνει στην επικράτεια της Ουκρανίας, καθώς στην Οδησσό ο Πρόξενος ήταν «ιδιόρρυθμος» και δεν θα γινόταν αποδεκτός ο Πρέσβης, ενώ στη Μαριούπολη υπήρχε ήδη Πρέσβης, άρα δεν θα ήταν λογικό να υπάρχουν δυο με τον βαθμό Πρέσβη στο ίδιο μέρος.

Παρόλες τις αιτιάσεις για την παραμονή του στην Ουκρανία, τελικά ακολούθησε τις οδηγίες του Γενικού Γραμματέα και αποχώρησε από την χώρα.

Την έγκριση της αποχώρησης του Έλληνα Πρέσβη από το Κίεβο επιβεβαίωσε και ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, μετά όμως την δημοσίευση του χτεσινού άρθρου, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν δόθηκε γραπτή ή προφορική εντολή για την εκκένωση.

Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στο ΥΠΕΞ μεταξύ του διπλωματικού προσωπικού, προσπαθώντας να μείνουν οι περισσότεροι εκτός των πυρών των δυο ομάδων που διαγκωνίζονται στα κτήρια της Βασιλίσσης Σοφίας.

ΠΗΓΗ : https://www.ieidiseis.gr