Στους αγωγούς αερίου το υπόγειο πεδίο του πολέμου

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Το δίκτυο των αγωγών αερίου που διασχίζει την Ουκρανία έχει συνολικό μήκος 18.000 χιλιομέτρων.

«Ο ρωσικός αγωγός αερίου Nord Stream 2 είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Ουκρανίας» έγραφε στο Forbes το 2018, τέσσερα χρόνια πριν από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, ο ενεργειακός αναλυτής Αριέλ Κοέν.

Η επισήμανση ήταν καίρια, διότι από τα περίπου 193 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που στέλνει κάθε χρόνο η ρωσική Gazprom στην Ευρώπη, τα 93 εκατ. κυβικά περνούν μέσω του δικτύου αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Δηλαδή πάνω από το 40% της συνολικής παροχής ρωσικού αερίου περνά μέσω του δικτύου αγωγών, με προορισμό την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και αρκετές ακόμη χώρες στην κεντρική Ευρώπη. Το δίκτυο των αγωγών αερίου που διασχίζει την Ουκρανία έχει συνολικό μήκος 18.000 χιλιομέτρων (είναι η 8η χώρα στον κόσμο σε συνολικό μήκος αγωγών).

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, μήκους μόλις 1.230 χιλιομέτρων, που θα έφερνε αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής, ο οποίος είναι το βασικό θύμα, αν όχι και η βαθύτερη αιτία του αιματηρού πολέμου, θα μείωνε την εξάρτηση της Ρωσίας από την Ουκρανία για το «ντελίβερι» του αερίου της στην Ευρώπη, προσθέτοντας πάνω από 55 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου, με προοπτική διπλασιασμού.

Στο δίκτυο των αγωγών αερίου που διασχίζουν την Ουκρανία πρέπει να προσθέσει κανείς και τους αγωγούς που μεταφέρουν πετρέλαιο της έτερης ρωσικής κρατικής εταιρείας, της Rosneft. Είναι προφανές ότι τα αλλεπάλληλα νομικά προσκόμματα στην έναρξη λειτουργίας του γερμανορωσικού αγωγού Nord Strem 2, που από το καλοκαίρι είναι γεμάτος κι έτοιμος να διαθέσει πρόσθετο αέριο στην Ευρώπη, έπαιξαν τον ρόλο τους ως πράξεις προπαρασκευής… πολέμου από την πλευρά της Δύσης, με τον ρόλο των ΗΠΑ πρωταγωνιστικό.

Ετσι, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέρα από απάντηση στη ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική περικύκλωση που φοβάται το Κρεμλίνο, παίζει και τον ρόλο της διασφάλισης της λειτουργίας του δικτύου των ενεργειακών αγωγών της -ή διασφάλισης της… διακοπής τους.

ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr