Σύνοδος Κορυφής: Ενεργειακή απεξάρτηση έως το 2027 και νέες κυρώσεις στην Ρωσία

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, με την Κομισιόν να ρίχνει «πόρτα» στην ενταξιακή διαδικασία της Ουκρανίας.
Ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία έως το 2027, νέες κυρώσεις στη Μόσχα και σε δεύτερο χρόνο, ίσως και μετά από χρόνια, η εξέταση του αιτήματος της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ αποφάσισαν οι «27» κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Σε δηλώσεις της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η «επιθετικότητα του Πούτιν είναι επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες και καθορίζει το μέλλον την Ουκρανίας και της ΕΕ».

Οι ηγέτες της Ευρώπης που συναντήθηκαν στις Βερσαλλίες, δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και να προσφέρουν ισχυρή βοήθεια στην Ουκρανία και τονίζουν για την εισβολή της Ρωσίας ότι ήταν «απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση», ενώ υποσχέθηκαν τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη «θα υιοθετήσουμε ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία», προσθέτοντας παράλληλα ότι «έως τα μέσα Μαΐου θα υποβληθεί πρόταση για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027».

«Ας μείνουμε πιστοί στις αρχές που καθοδηγούν την απάντησή μας μέχρι τώρα: Υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την προθυμία τους να φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στην ΕΕ ενόσω λαμβάνει χώρα αυτή η διαδικασία: «Εν αναμονή και χωρίς καθυστέρηση, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας».

Πάντως η Ολλανδία τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να συντομεύσει η μακρά διαδικασία ένταξης για την Ουκρανία. «Πιστεύω ότι όλοι παραδεχτήκαμε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αποχωρώντας από τον χώρο της Συνόδου Κορυφής τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. «Όλοι είναι πραγματικά σοκαρισμένοι».

Ο Ρούτε επέμεινε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ήδη την αίτηση της Ουκρανίας με πρωτοφανή ταχύτητα, αλλά είπε ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής «θα πάρει χρόνο — μήνες, ίσως και χρόνια, προτού φτάσετε σε οτιδήποτε».

Οι ηγέτες υποσχέθηκαν μια σειρά άλλης βοήθειας για την Ουκρανία. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε την πρόταση για παροχή πρόσθετης βοήθειας 500 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης της ΕΕ, το οποίο χρησιμοποιείται για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.