ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναντικατάστατος ο ρόλος του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ

Τη σημασία του δημόσιου ελέγχου σε κρίσιμες υποδομές και επιχειρήσεις, όπως αυτές της ύδρευσης και της ενέργειας, επισημαίνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Παππάς.

Αφορμή για την ανακοίνωσή του η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία είναι συνταγματικά επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και διά του μετοχικού της κεφαλαίου και της διοίκησης των εταιρειών ύδρευσης.

Ανάλογη ήταν απόφαση και για την ΕΥΑΘ.

Στην ανακοίνωσή του, ο Νίκος Παππάς επισημαίνει ότι «η διεθνής τάση των επαναδημοτικοποιήσεων και επανακρατικοποιήσεων επιχειρήσεων ύδρευσης και ενέργειας δείχνει ότι το μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών απέτυχε» και τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «που έσπευσε να παραδώσει τη ΔΕΗ στους ιδιώτες και κινείται για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων νερού, πρέπει να αλλάξει ρότα».

Η ανακοίνωση του Νίκου Παππά

Η χώρα δεν μπορεί να πλέει σε μεταμνημονιακά απόνερα

Αναντικατάστατος ο ρόλος του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ

Οι κρίσιμες υποδομές και επιχειρήσεις, όπως αυτές της ύδρευσης και της ενέργειας, πρέπει να διατηρηθούν ή να επιστρέψουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Για να διαφυλάξει η Πολιτεία τα βασικά δικαιώματα των πολιτών (απρόσκοπτη πρόσβαση στο νερό και το ρεύμα), να λαμβάνει πολιτικές υπέρ της κοινωνίας (κοινωνικά τιμολόγια, ανάσχεση αυξήσεων στους λογαριασμούς), να τις αξιοποιεί ως αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας.

Η διεθνής τάση των επαναδημοτικοποιήσεων και επανακρατικοποιήσεων επιχειρήσεων ύδρευσης και ενέργειας δείχνει ότι το μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών απέτυχε.

Η χώρα δεν μπορεί να πλέει σε μεταμνημονιακά απόνερα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έσπευσε να παραδώσει τη ΔΕΗ στους ιδιώτες και κινείται για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων νερού, πρέπει να αλλάξει ρότα.

Στρατηγική μας επιλογή ο αναντικατάστατος ρόλος του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr