Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι επαφές που είχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στο Πακιστάν και το Μπανγκλαντές με αντικείμενο την περιορισμένου χρόνου νόμιμη εργασία πολιτών από τις χώρες αυτές στην Ελλάδα και την ταχύτερη εκτέλεση των επιστροφών για όσους το ελληνικό Κράτος κρίνει ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές παραμονής.

Εκτός από τα δεκάδες σχόλια ρατσιστικού και υβριστικού περιεχομένου που βλέπουν πίσω από τις συνομιλίες Μηταράκη σχέδιο εξισλαμισμού της Ελλάδας, δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που έκαναν λόγο για θεσμοθέτηση νέων μορφών δουλείας, καθώς στους ανθρώπους αυτούς θα απαγορεύεται κάθε προοπτική μόνιμης εγκατάστασης στη χώρα μας. Είναι όμως έτσι; «Αυτό θα φανεί από το πώς θα διευθετηθούν μια σειρά από ζητήματα που είναι μεν τεχνικού χαρακτήρα αλλά παράγουν πολιτική», λέει στο tvxs.gr έμπειρος παρατηρητής του μεταναστευτικού.

Τί γνωρίζουμε για τις συμφωνίες Μηταράκη

Μετά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης με την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, ο Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι με την αξιοποίηση του άρθρου 13 του νόμου 4251/14 περί εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για εποχική εργασία και τη σύναψη διμερών συμφωνιών «η Ελλάδα στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, στην κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας με εποχικούς εργαζόμενους, αποφεύγοντας την μόνιμη παραμονή στη χώρα μας».

Στη δήλωσή του προσθέτει ότι «θέτει συγκεκριμένα όρια διαμενόντων, σε συνάφεια με την εθνική μεταναστευτική πολιτική, δεν επιβαρύνει κοινωνικές δομές με μέλη οικογένειας ούτε προβλέπει μακροχρόνια παραμονή και συνδέει την παραμονή υποχρεωτικά με συγκεκριμένη θέση εργασίας, που πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν την άφιξη του πολίτη τρίτης χώρας».

Όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το μνημόνιο κατανόησης της Ελλάδας με το Μπανγκλαντές προβλέπει τα εξής:

«Συνεργασία στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την ενίσχυση των απελάσεων όσων διαμένουν παράνομα.

Είναι ξεκάθαρη θέση της Ελλάδος η καταπολέμηση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών. Η συμφωνία εστιάζει στη διμερή συνεργασία ως προς την εφαρμογή των Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας μεταξύ Μπανγκλαντές και Ε.Ε. για την επανεισδοχή πολιτών του Μπανγκλαντές. Πλέον, η διαδικασία απευθείας επιστροφών προς το Μπανγκλαντές, κατόπιν αιτήματος της χώρας μας, γίνεται πιο άμεση και έχει έναν άρρηκτα δεσμευτικό χαρακτήρα.

Μεταβατικά θα δώσει τη δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως 9 μήνες ανά έτος στη χώρα και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής.

Διάθεση -βάσει Άρθρου 13 ν. 4251/14- 4.000 αδειών ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σε πολίτες Μπανγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα.

Η εν λόγω άδεια επιτρέπει έως 9 μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επίσης, δεν επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εποχικής εργασίας».

Αν και οι συνομιλίες με την κυβέρνηση του Πακιστάν δεν προχώρησαν στο ίδιο επίπεδο, το περιεχόμενό τους ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές που έγιναν στο Μπανγκλαντές. Διαβάζουμε από τη σχετική ανακοίνωση: «Οι κκ. Μηταράκης και Afridi (σ.σ υπουργός Πακιστανών Πολιτών στο Εξωτερικό και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού) συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης νόμιμων οδών εύτακτης μετανάστευσης εις βάρος των δικτύων των λαθροδιακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων. Συγκλίνοντας στις ανωτέρω επιδιώξεις, οι Υπουργοί Ελλάδας και Πακιστάν υπέγραψαν Κείμενο Διακήρυξης Προθέσεων για την θεσμοθέτηση τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο Υπουργείων, καθώς και για τη σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας κατά το προσεχές διάστημα, που θα καλύπτει, αφενός θέματα νόμιμης μετανάστευσης και αφετέρου ζητήματα διευκόλυνσης των επιστροφών των παρανόμων μεταναστών».

Τα κρίσιμα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν

Από τις ανακοινώσεις του υπουργείου προκύπτει ότι πολίτες Μπανγκλαντές που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα ή θα έρθουν επί τούτου, θα λάβουν 9μηνες άδειες παραμονής προκειμένου να εργαστούν και ύστερα θα υποχρεούνται να αποχωρήσουν. «Με ποιον τρόπο το Κράτος θα εξασφαλίσει ότι με το πέρας του 9μήνου του, ο κάθε ένας από αυτούς τους εργάτες θα μπαίνει στο αεροπλάνο για το Μπανγκλαντές ή το Πακιστάν;» αναρωτιέται ο συνομιλητής μας, έμπειρος αναλυτής του μεταναστευτικού-προσφυγικού, που προτιμά να κρατήσει την ανωνυμία του μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τότε να τοποθετηθεί επωνύμως. «Αν αυτό γίνεται με θετικά κίνητρα έχει καλώς, εάν όμως γίνεται για παράδειγμα με κράτηση του διαβατηρίου του, θα έχουμε τρομερή καταπάτηση δικαιωμάτων και θα έχουν δίκιο όσοι τώρα μιλούν για θεσμοθετημένη δουλεία», τονίζει.

Διατυπώνεται βέβαια και η υποψία ότι το Κράτος δε θα εξασφαλίζει κάπως την αποχώρηση των εργατών μετά το πέρας του 9μήνου και πως απλώς οι άνθρωποι αυτοί θα μπαινοβγαίνουν σε ένα καθεστώς νομιμότητας μόνο και μόνο για να υπάρχουν εργατικά χέρια με τρόπο σύννομο και όχι «μαύρο». «Σε αυτό το σενάριο, όταν τελειώνει το εννιάμηνο οι άνθρωποι αυτοί θα αποφεύγουν την εξακρίβωση στοιχείων, ελπίζοντας ότι θα μείνουν εκτός συνθήκης κράτησης μέχρι να ξαναυπάρξει ζήτηση για δουλειά», παρατηρεί ο συνομιλητής μας. «Έτσι αναπαράγεται μια κατάσταση αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους αυτούς που θα ζουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς νομιμότητας και παρανομίας», συμπληρώνει.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες διακρατικές συμφωνίες η Ελλάδα έχει υπογράψει στο παρελθόν με την Αλβανία για εργάτες γης και με την Αίγυπτο για πληρώματα αλιευτικών. Όμως με τις χώρες αυτές υπάρχει γεωγραφική εγγύτητα που καθιστά εφικτή την μετακίνησή τους κάποιες φορές τον χρόνο. Δεν ισχύει το ίδιο με το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι εργαζόμενοι από αυτές τις χώρες στην Ελλάδα, κάνουν να δουν τις οικογένειές τους ακόμα και τρία χρόνια, καθώς προτιμούν να στέλνουν τις αποταμιεύσεις τους πίσω, και όχι να τις ξοδεύουν σε αεροπορικά ταξίδια.

Διπλά κερδισμένη η κυβέρνηση;

Έτερος αναλυτής επισημαίνει πως κάθε κίνηση που βγάζει ανθρώπους από τη μαύρη εργασία και τους δίνει ορατότητα δεν πρέπει εκ προοιμίου να καταδικαστεί. «Το πρόβλημα είναι ότι η κίνηση αυτή δεν εντάσσεται σε ένα σχέδιο συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής, αφού δεν πρόκειται για μετανάστευση. Οι άνθρωποι αυτοί θα υποχρεούνται να φεύγουν ή να… κρύβονται. Για την κυβέρνηση όμως, η κίνηση αυτή έχει δύο πλεονεκτήματα. Πρώτον, δίνει απάντηση στην ανάγκη συστηματικής κάλυψης της ζήτησης για φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς να τίθεται ζήτημα μόνιμης εγκατάστασης και άρα δυσαρέσκειας των ξενοφοβικών ακροατηρίων. Δεύτερον, η 9μηνη εργασία είναι αυτό που προσφέρει ο Έλληνας υπουργός στο Μπανγκλαντές και το Πακιστάν για να λάβει σε αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους ότι θα δέχονται πίσω όσους η Ελλάδα απελαύνει», σημειώνει.

ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr