Έχοντας ο ίδιος εικόνα της κατάστασης του γερμανικού στρατού ως αποτέλεσμα των περικοπών που είχε επιβάλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κυρίως της επιλογής που είχε γίνει μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να μείνει η Γερμανία χωρίς μεγάλη στρατιωτική ισχύ, ο στρατηγός Καμπάς βρίσκει την ανακοίνωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς κομβικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη. «Η κίνηση αυτή βολεύει όλους τους συμμάχους», σημειώνει.

Η αλλαγή είχε ξεκινήσει από την… Φον Ντερ Λάιεν

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Πούτιν θέλει να φτιάξει μια ρωσική αυτοκρατορία και να διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης σύμφωνα με τις ιδέες του. Είναι σαφές ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλεια της χώρας μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την ελευθερία μας. Χρειαζόμαστε ισχυρές υπερσύγχρονες ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο καγκελάριος Σολτς και ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου 100 δις ευρώ, το οποίο, όπως εξήγησε θα αντιστοιχεί το 2024 στο 2% του ΑΕΠ της χώρας.

Αν και τεράστιας σημασίας εξαιτίας του γεγονότος ότι γίνεται κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ανακοίνωση του Όλαφ Σολτς δεν έρχεται κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα αποτελεί ενίσχυση μιας πολιτικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών που είχε ξεκινήσει το 2016 ως υπουργός Άμυνας, η νυν πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.


Διάγραμμα γερμανικές αμυντικές δαπάνες

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η Γερμανία, ως Δυτική φυσικά, ξόδευε σημαντικά ποσά για την άμυνα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μετά την ένωση των δύο Γερμανιών το 1990, οι αμυντικές δαπάνες πήραν την κατιούσα και το βάρος έπεσε στην οικονομική ισχυροποίηση της ενιαίας πλέον Γερμανίας μέσα στο οικοδόμημα του ευρώ.

Η καθοδική πορεία των στρατιωτικών δαπανών σταματά το 2016, όταν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έπεισε την τότε καγκελάριο Μέρκελ και φυσικά τον τότε υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε να προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και προσλήψεις στρατιωτικού προσωπικού. Η κίνηση αυτή είχε επικροτηθεί φυσικά από τις ΗΠΑ που έως τότε επέκριναν την Γερμανία για τις χαμηλές της δαπάνες στην Άμυνα. Ρόλο στην απόφαση αυτή είχαν παίξει και τότε τα γεγονότα στην Ουκρανία, αφού το 2014 είχε συμβεί η κρίση στην Κριμαία.

Έκτοτε το ύψος των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας αυξάνεται, με αποτέλεσμα το 2020 να καταγραφεί στα 52,8 δις δολάρια, δηλαδή γύρω στα 47 δις ευρώ. Γίνεται σαφές πως τα 100 δις ευρώ που ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς αποτελούν τρομακτική επιτάχυνση μιας προδιαγεγραμμένης πορείας.

«Ένας στρατιωτικός χαρακτήρας που δεν είχε έως τώρα»

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποκάλυψη των τελευταίων ημερών. Το ποσό που ανακοίνωσε ο νέος στα καθήκοντά του καγκελάριος είναι τεράστιο. Με αυτά τα χρήματα η Γερμανία μπορεί να αποκτήσει έναν στρατιωτικό χαρακτήρα που δεν είχε έως τώρα», τονίζει μιλώντας στο tvxs.gr ο στρατηγός εν αποστρατεία και επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γιώργος Καμπάς.

«Το 2019 είχα επισκεφθεί την Γερμανία και είχα δει τις ένοπλες δυνάμεις της. Για μια τέτοια οικονομική και πολιτική δύναμη, η ισχύς της ήταν πραγματικά μικρή. Κυριαρχούσε ακόμα η λογική πως η Γερμανία δεν έπρεπε να είναι εξοπλισμένη καθώς στο παρελθόν είχε ξεκινήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, διαλύοντας δύο φορές την Ευρώπη. Τώρα αυτό όμως αλλάζει», επισημαίνει ο στρατηγός Καμπάς.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει και μία ακόμα πτυχή. «Τα χρήματα αυτά, κατά την εκτίμησή μου, θα πάνε κατά βάση στις γερμανικές αμυντικές βιομηχανίες, που είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Έτσι εκτός από πρόγραμμα αμυντικής θωράκισης η κίνηση αυτή μπορεί να ειδωθεί και ως μια σημαντική κίνηση δημόσιας επένδυσης στην εγχώρια οικονομία», σημειώνει.

Αφυπνισμένη η Ευρώπη απέναντι στους αναθεωρητικούς ηγέτες;

Ο στρατηγός Καμπάς βλέπει την κίνηση της Γερμανίας να εγγράφεται σε μια γενικότερη αφύπνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον ρωσικό κίνδυνο, που εκφράζεται μέσα από τις αυστηρές κυρώσεις και την αποστολή πολεμικού υλικού.

«Θεωρώ ότι η αφύπνιση αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και έρχεται σε συνέχεια κάποιων κινήσεων του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για μια Ευρώπη πιο συγκροτημένη και οργανωμένη σε στρατιωτικά πρότυπα, πολύ περισσότερο απ’ ό, τι ήταν έως τώρα», υποστηρίζει.

«Η αφύπνιση σχετίζεται αφενός με την αμεσότητα και την αυστηρότητα των κυρώσεων προς την Ρωσία. Δεν ξέρουμε αν αφορά μόνο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή αν θα έχει και συνέχεια που θα αφορά κάθε καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, πόσω μάλλον κατά κράτους-μέλους, όπως η Ελλάδα. Αφετέρου η αφύπνιση σχετίζεται με την απόφαση για δαπάνη περίπου 500 εκατ ευρώ για αγορά αμυντικού υλικού για την Ουκρανία. Μιλάμε για μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά γεωγραφικά ανήκει την Ευρώπη. Είναι πρώτη φορά που η ΕΕ εγκρίνει δαπάνες για τέτοιο σκοπό», παρατηρεί ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.

«Βέβαια μένουν πολλά ακόμη βήματα μέχρι την στρατιωτική ολοκλήρωση, αναπτύσσοντας μια παράλληλη, σε αυτή του ΝΑΤΟ, δομή. Τότε μόνο η Ευρώπη θα θεωρείται πιο ισχυρή και αποτελεσματική σε σχέση με τους αναθεωρητικούς ηγέτες του κόσμου που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Ένας τέτοιος είναι και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν», καταλήγει.

ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr